skip to Main Content

Gezonde voeding, gebitsverzorging, veiligheid en wiegendood zijn vier thema’s waar ouders (met een kind tussen de 6 en 11 maanden) meer over zouden moeten weten en – in lijn met die kennis – iets mee moeten doen. Hier ligt precies de uitdaging voor de GGD regio Utrecht. Ouders zijn weliswaar geïnteresseerd in het thema (gezonde) voeding, maar over de drie andere thema’s stellen zij geen vragen en zoeken zij geen informatie. Dit gebrek aan kennis brengt niet alleen risico’s met zich mee voor het kind, het brengt ook de GGD regio Utrecht in een lastige positie. De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft namelijk de wettelijke verplichting om deze doelgroep te informeren en adviseren over alle vier de thema’s.

Om dit patroon te doorbreken, is de vraag aan HollandSpoor om te ondersteunen bij het ontwikkelen van een effectieve – en niet al te dure – communicatieaanpak.  We hebben hierbij een klassieke social marketing-benadering gevolgd. In een sessie met professionals kregen we goed inzicht in de risicodoelgroepen, hun leefwereld, de manier waarop zij naar de vier thema’s kijken, het communicatie-mediagedrag en mogelijke belemmeringen en kansen. Deze inzichten zijn vervolgens getoetst bij de doelgroep zelf.

Op basis hiervan hebben we voorgesteld twee magazines te ontwikkelen. Door de vier thema’s aantrekkelijk te combineren in een magazine ontstaat meer communicatiekracht. De magazines worden op twee momenten verspreid – momenten die naadloos aansluiten op de ontwikkeling van het jonge kind en de informatiebehoefte van de ouder.

Met resultaat: na een uitgebreide test bij de doelgroep blijkt dat men de magazines goed leest en de informatie tot zich nemen.

Back To Top
×Close search
Zoeken