skip to Main Content
Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) Over De Toekomst Van Journalistiek

Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) over de toekomst van journalistiek

Gedurende een door HollandSpoor georganiseerde sessie voor Delta, het universiteitsblad van de TU Delft, sprak Ernst-Jan Pfauth (1986) over de toekomst van journalistiek. In drie delen ging de ex-hoofdredacteur van zowel The Next Web als de digitale variant van het NRC Handelsblad in op de macht van platforms, het verkrijgen van binding met je publiek en waarom media zichzelf als service moeten zien.

Wat ons het meest aansprak in het betoog was dat een correspondent kan toetsen of een onderwerp gewenst is bij zijn of haar lezers en ook of de abonnees bijdragen kunnen leveren hierop. Betalende leden van het medium kunnen converseren onder het artikel en deze dragen bij in het maken van kwaliteitsjournalistiek (crowdsourcing). Hierdoor worden artikelen niet alleen rijker, maar krijgt De Correspondent ook een interessante rol als platform waarbij de journalist niet alleen voor de lezer schrijft, maar ook met de lezer.

Delta staat voor een cruciaal moment in haar bestaan. HollandSpoor ondersteunt in de zoektocht naar het beter bereiken van de primaire doelgroep(en). Gekeken is naar een aantal verschillende mogelijkheden voor de toekomst van het blad. Één van de scenario’s die spelen is om ‘volledig online’ te gaan en radicaal te veranderen. Hierdoor was de lezing van Ernst-Jan een schot in de roos.

Back To Top
×Close search
Zoeken