skip to Main Content
HollandSpoor Dingt Mee Naar Galjaardprijs 2017

HollandSpoor dingt mee naar Galjaardprijs 2017

De campagne rondom de Week tegen Kindermishandeling 2016 staat in de finale van de Galjaardprijs 2017. Deze wordt ieder jaar uitgereikt aan het meest inspirerende initiatief op het gebied van publieke communicatie. HollandSpoor ontwikkelde – in opdracht van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik – de overall-communicatie- en mediastrategie. Ook voerde zij regie op de campagne en deed zij de woordvoering.

Op 11 mei wordt de Galjaardprijs in het Provinciehuis Overijssel in Zwolle uitgereikt. Dan wordt naast de vakjuryprijs ook een publieksprijs uitgereikt. Van 24 april tot en met 10 mei  kan iedereen via Galjaarddag stemmen. Hier vind je ook ons filmpje. Stem dus vooral op onze inzending!

Week tegen Kindermishandeling

Campagneleider Sander Bruggeling, partner bij het Rotterdamse bureau HollandSpoor, is blij met de finaleplaats. “Deze campagne gaat natuurlijk ook echt ergens over. Ieder jaar worden in ons land naar schatting 119.000 kinderen thuis mishandeld, verwaarloosd of misbruikt.  Dat zijn meer kinderen dan de Amsterdam ArenA en De Kuip samen kunnen herbergen. Ook komen jaarlijks tientallen kinderen om door mishandeling. Schokkende cijfers”. Met de Week tegen Kindermishandeling deed de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik daarom een beroep op iedereen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling. Mishandelde kinderen die er zelf niet over durven praten, hebben mensen in de omgeving nodig die hun signalen opmerken en hier melding van maken

Dialoog over drempels

In actie komen blijkt voor veel mensen echter nog niet zo vanzelfsprekend. “Uit onderzoek wisten we dat veel mensen nietsdoen bij een vermoeden van kindermishandeling. Zo komt 45% van de Nederlanders pas in actie als ze zeker weet dat er sprake is van kindermishandeling. En dat is vreselijk jammer, want de meeste vermoedens blijken achteraf terecht”, zegt Sander. Naast onzekerheid over het eigen gevoel zijn er nog andere drempels om niet in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling, zoals bijvoorbeeld angst voor de consequenties. “We hebben daarom in onze campagne ingezet op het bijbrengen van kennis over hoe je kindermishandeling herkent en op het stimuleren van de dialoog over de drempels om in te grijpen. Deze discussie kon maar tot één logische conclusie leiden: het belang van het kind moet altijd voorop staan. De online-dialoog werd gestimuleerd door het verspreiden van twee door Boomerang Create ontwikkelde twee 360 graden-YouTube-films. Hier vind je de eerste en de tweede film waarin mensen letterlijk zien wat de gevolgen zijn als zij wegkijken bij een vermoeden van kindermishandeling. Ook maakten we gebruik van influencers, vele BN-ers en bloggers zetten zich belangeloos in voor onze campagne. Van Peter R. de Vries tot Alexander Pechtold. En van Kim Feenstra tot Lasse Schöne.”

Offline dialoog

De campagne richtte zich ook op de offline dialoog. Door het land zijn meer dan 200 activiteiten georganiseerd rondom het thema kindermishandeling: gastlessen op scholen, theaterstukken, symposia en chatsessies. Deze activiteiten gaven een mooie impuls aan de lokale en regionale media-aandacht.  Om verzekerd te zijn van voldoende landelijke media-exposure, werd de kick-off van de Week gekoppeld aan ‘hard nieuws’. “Voor de kick-off was er een persgesprek waar de Taskforce haar eindrapportage ‘ik kijk niet weg’ presenteerde. Hierin stond een advies om het aantal mishandelde kinderen binnen tien jaar te halveren. Dit had veel nieuwswaarde, hierdoor waren nagenoeg alle landelijke media aanwezig. Die week was de voorzitter van de Taskforce – Eberhard van der Laan -exclusief te gast bij RTL Late Night.”

Samenwerking

De campagne kenmerkte zich door een intensieve samenwerking met vele partijen. Sander: “We hebben veel organisaties die zich bezighouden met de strijd tegen kindermishandeling – denk hierbij bijvoorbeeld aan Politie, OM, Veilig Thuis, GGD-GHOR en het NJI – gevraagd om met ons mee te denken over het creatief concept en om hun social kanalen beschikbaar te stellen. Daarnaast hebben we op onderdelen goed samengewerkt met 2Twintig, Boomerang Create en Berna Trommelen.”

Mooie resultaten

Online hebben ongeveer 350.000 kijkers de video bekeken. In de comments bij de films zag je sterk de door ons gewenste dialoog over het al dan niet in actie komen bij een vermoeden van kindermishandeling. De Facebook-posts met BN-ers hebben samen 425.000 mensen bereikt. Ook stond de campagne op nummer 1 van de lijst trending topics op Twitter. De campagne heeft geleid tot maar liefst 1162 publicaties, op radio, televisie, online en print. Zo waren er mooie artikelen in nagenoeg alle landelijke kranten en items in onder meer het NOS-journaal, RTL-journaal, Hart van Nederland, Goedemorgen Nederland en RTL Boulevard. De media-uitingen hadden een totale PR-waarde van ruim 15 miljoen euro. Verder is het aantal bezoekers van de website www.vooreenveiligthuis.nl – naar deze website verwezen we voor meer informatie – nagenoeg verdubbeld.

Back To Top
×Close search
Zoeken