Functioneren jullie als het erop aankomt?

#crisiscommunicatie #simulatie #test

Hoe functioneer je als team op het moment dat het er echt op aankomt? Zijn je crisisplannen voldoende inzetbaar? Ben je in staat een crisissituatie te beheersen? Met een crisissimulatie test je of plannen, procedures en de vaardigheden van het team in de dynamiek van een crisis voldoende houvast bieden.

Voor wie is het?

Directies, management, crisismanagementteams, crisiscommunicatieteams

Wat doen we?

We bedenken samen met de opdrachtgever op maat een realistisch scenario. Tijdens de training wordt het crisismanagementteam (CMT) of crisiscommunicatieteam (CCT) met dit scenario geconfronteerd. Aan hen de taak om de juiste keuzes te maken en snel te handelen. Om de dynamiek van een echte crisis te simuleren, is er ook een buitenwereld. De acties van het CMT of CCT beïnvloeden deze buitenwereld, maar de buitenwereld staat zelf ook niet stil. Zo kan het zijn dat een manager inbelt met een prangende vraag, dat familieleden van slachtoffers vragen om een schadevergoeding of journalisten bellen voor een interview. Het is aan het CMT of CCT om de ruis eruit te filteren, weloverwogen keuzes te maken en tijdig te reageren op de zaken die werkelijk van belang zijn.

Door dit samenspel tussen crisisteam en buitenwereld, ontwikkelt de simulatie zich afhankelijk van de besluiten die het team neemt. Zo ervaart het team de dynamiek en druk die een echte crisis met zich meebrengt.

Zowel het crisisteam als het tegenspel wordt begeleid door onze trainers. Zo zorgen we ervoor dat we optimaal aansluiten bij het niveau van het CMT of CCT. Tussendoor leggen we de simulatie stil om de eerste observaties te delen. In het tweede deel kan het crisisteam de geleerde lessen meteen toepassen en ervaren hoe dit de situatie verandert.

Na afloop van de simulatie volgt een evaluatie, waarin het crisisteam en onze trainers hun ervaringen en observaties delen. Dit wordt ook opgenomen in een verslag dat we na de simulatie opsturen.

Wat leer je?

  • Je ervaart de dynamiek van een crisis.
  • Je krijgt inzicht in hoe je als team functioneert tijdens een crisis.
  • Je leert hoe je regie pakt tijdens een hectische tijd.
  • Je krijgt inzicht in hoeverre plannen en procedures ook werken in de praktijk.
  • Je krijgt concrete adviezen om de paraatheid op een crisis te vergroten.

De trainers

Marije, Meeuwes en Sander

Meer weten?

Neem contact op met Sander.