Campagne Kapot Sterk maakt kinderen bewust van eigen kracht

#campagne #politie

30/03/2021 - Geen waarschuwend vingertje, maar een steun in de rug. De campagne ‘Kapot Sterk’ maakt kinderen uit kwetsbare wijken in de veilige omgeving van school bewust van hun dromen, verleidingen, maar vooral van hun eigen kracht.

Voor jongeren uit kwetsbare wijken lonkt het criminele pad vaker en op jongere leeftijd. Het biedt status en geld. Eenmaal het pad ingeslagen, is het lastig rechtsomkeert maken. Hoe maak je jongeren daarvan bewust? Maar vooral ook, hoe voorkom je dat ze de verkeerde afslag nemen?

Op verzoek van de politie ontwikkelden HollandSpoor het campagneconcept- en programma ‘Kapot Sterk’, dat als pilot startte op twee Amsterdamse basisscholen. Ook het RIEC in Utrecht adopteerde het programma. Daar draait sinds dit schooljaar een pilot. Tijdens het online congres voor het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV), afgelopen januari, legde Patty uit waarom het concept Kapot Sterk omarmd wordt. 

Veel gemeenten worden geconfronteerd met een toenemend aantal jongeren dat steeds vroeger in de criminaliteit belandt. Maar een harde aanpak alleen werkt niet, ziet ook de politie. “En vaak ben je al te laat als jongeren eenmaal ervaren hebben dat misdaad status en middelen geeft”, vertelt Patty.

Sander: “Uit ons literatuuronderzoek en gesprekken met inwoners, scholen, politie, professionals en kinderen werd duidelijk dat de overgang naar de middelbare school vaak het kantelpunt is. Er is minder toezicht van leraren en ouders en de groepsdruk neemt toe. Wie dan sterk in zijn schoenen staat en kan rekenen op steun uit de omgeving, maakt niet zo snel verkeerde keuzes.” 

Kapot Sterk leert kinderen daarom in groep 7 of 8, dus nog voor de overgang naar de brugklas, een schooljaar lang met groepsdruk, verleidingen en tegenslagen omgaan. Het waarschuwend vingertje is bewust achterwege gelaten. “In kwetsbare wijken is de verleiding vaak groot, maar het leeuwendeel van de jongeren is niet bezig met crimineel gedrag”, legt Patty uit. “We willen ze niet bij voorbaat stigmatiseren, of alleen maar een gitzwart perspectief schetsen. Maar we moffelen ook niet weg wat er gebeurt als je het criminele pad kiest. We willen voorkomen dat ze verkeerde keuzes te maken door er een positief verhaal naast te zetten.“

 

Kapot Sterk
De naam Kapot Sterk is daarbij het perfecte uithangbord. “In het gesprek met de Amsterdamse kinderen gebruikten ze heel vaak het woord ‘kapot’ als equivalent van ‘heel erg’. We wilden dat de campagne paste bij hun leefwereld. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven voor de naam”, verklaart Sander de naam van de campagne. De boodschap? Als je dit programma doorloopt, word je kapot sterk. Je durft je eigen te weg gaan, je dromen te volgen, krachtige keuzes te maken en hebt strategieën om daaraan vast te houden. “Daarmee zijn kinderen beter bestand tegen verkeerde verleidingen en groepsdruk. Maar daarin staan ze er niet alleen voor, is de andere boodschap die als een rode draad door het programma loopt.”

Veel kinderen kunnen rekenen op hun vader en moeder, maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom wordt het ‘brede’ netwerk van de kinderen betrokken bij het programma. Want misschien is er wél een oom, een buurman of een jeugdwerker die steun biedt.

En dan is daar ook nog het (bekende) rolmodel die als boegbeeld van het programma een ander perspectief biedt. “We weten dat een herkenbaar rolmodel een positieve invloed heeft op kinderen”, zegt Sander. Zoals die voetballer, acteur of dj, die opgegroeid zijn in dezelfde wijk. “De rolmodellen laten aan de kinderen zien dat als je hier geboren bent, dit niet betekent dat je alleen maar de verkeerde kant op gaat.”

Krachtig concept met stevig fundament
Dat Kapot Sterk als campagne en programma overtuigt, vindt Patty niet zo gek. “Het is niet een van de vele weerbaarheidsprogramma’s. De kracht van Kapot Sterk zit in de combinatie van alle handvaten die kinderen aangereikt krijgen op een plek waar ze thuis zijn én de verankering in de wijk.” Wijkagenten, docenten en buurtcoaches werken intensief samen bij de ontwikkeling en hebben een rol in de uitvoering. “Dat is het uitgangspunt voor iedereen die werkt met Kapot Sterk.”
En hoewel het programma óók elke keer in z’n kleur een beetje aangepast wordt aan stad of wijk, aan de basis ingrediënten wordt niet getornd. Sander: “Ons doel is dat het niet bij een speldenprikje blijft, maar het met Kapot Sterk echt lukt om kinderen voor langere tijd te ondersteunen bij het aanleren van vaardigheden om eigen keuzes te maken en dromen waar te maken.” 

 

Meer weten? Bel of mail Sander Bruggeling.