
De magie van strategie
#strategischecommunicatie
17/07/2025 - Michel volgt al bijna twintig jaar het spoor van strategie. Zijn conclusie tot dusver: het is zowel een magische oplossing als een onafwendbare vloek. Dat maakt strategie dus altijd een beetje ongrijpbaar. En toch is het iets waar iedere organisatie wat mee moet. Hoe maak je kaas van de wispelturige strategiesmurrie? Michel maakt het behapbaar in een zesdelige reeks waarin hij communicatieprofessionals een kompas aanreikt, maar vooral het zelfvertrouwen om daar op te durven varen.
Eén ding is voor hem duidelijk, strategie is iets magisch. “Het draagt het mogelijke in zich en nodigt ons uit om te dromen. Het zet de koppige realiteit even opzij en prikkelt onze creativiteit. En wie het lukt om een strategie te maken, moet wel erg slim zijn. Dat voelt goed.”
Maar tegenover dit wonderlijke, staat ook een onafwendbare vloek. “We hebben de neiging onszelf te overschatten en worden verleid door modellen en methodes die ons doen denken dat we het wel allemaal overzien. Richt je je te veel op de strategie, dan gaat de waan van de dag aan je voorbij. Duik je te diep in de waan van de dag, dan laat de strategie je los.”
We kunnen, zo lijkt het wel, niet zonder, maar ook niet met, want hoeveel energie of richting een strategie ook geeft, de dagelijkse werkelijkheid stopt vroeg of laat de magische trein van maakbaarheid en uitvoerbaarheid.
“Dagelijks zie ik organisaties worstelen met de behoefte aan focus en tegelijkertijd de angst om keuzes te maken. Communicatieteams die met volle overtuiging de strategie in- en extern uitdragen, maar ver van de tafel afstaan waar deze ontwikkeld wordt.“
Voor Michel een reden om dieper het begrip strategie in te duiken en vanuit daar naar (corporate) communicatie te kijken. “Tenslotte stuurt ‘de strategie’ het communicatiewerk, het denken over wie en wat de organisatie is en de verbinding binnen en buiten. “Ik denk dat dieper inzicht in wat strategie is en erbij komt kijken, ons betere strategische communicatieprofessionals maakt.“
Omarm de chaos
Dat begint bij het simpelweg omarmen van de chaos. Stel je een kamer voor vol met boeken, apparaten, spullen, kasten, tafels, papieren, en nog meer wat je in een eerste (of zelfs tiende) oogopslag niet eens ziet. “Dit is hoe ik strategie voor me zie. Een kamer volgestouwd met modellen, methodieken, theorieën en werkelijkheden. De een spiksplinternieuw, de ander bedolven onder een laag stof.” Redelijk chaotisch dus.
“Het is aan jou als strategisch adviseur om hier je plek in te vinden, om je er zelfs oké bij te voelen. Je hoeft hierbij niet een soort metastappenplan te hebben waar alles in past. Je haalt die informatie eruit die voor jou en jouw vraagstuk relevant is.”
Hoe complexer het vraagstuk, hoe meer je op jezelf als professional moet vertrouwen en niet op kant-en-klare plannen of methodieken. “Het gaat steeds meer over jouw eigen zoektocht dan over welke middelen je tot je beschikking hebt. Je moet zelf ervaren dat je er soms niets van snapt. En er dan toch kaas van maken. Dat kan alleen als je de chaos omarmt en de zoektocht aangaat. Buiten en binnen jezelf”, bepleit Michel.
In zes delen neemt hij je mee in de wondere wereld van strategie. Over de valse en terechte beelden. De talloze strategieën bij de strategieën. Over het meesterschap van de strateeg (in denken, plannen én doen), en waar het gouden haakje met communicatie zit. En belangrijker nog, hoe jij als professional op je eigen kompas kunt varen, nu en in de toekomst.
Deel 1 ‘Wat is (de magie van) strategie?’, deel 2 'Tien strategische scholen' en deel 3 'De strateeeg en strategisch denken' zijn inmiddels gepubliceerd. Houdt Michels LinkedIn pagina in de gaten voor de resterende vier delen! En wil je er verder over doorpraten? Bel of mail Michel.